Klantenservice FAQ's Is “infrarood behang” goed?

Is “infrarood behang” goed?

De laatste tijd zijn er een aantal laagspannings, zeer dunne, op koolstof gebaseerde verwarmingsproducten in de vorm van “behang”, wand-, plafond- of vloermatten op de markt verschenen die zichzelf aanprijzen als “infrarood”, “ver infrarood” en/of “stralings”-verwarmingstechnologieën. Deze systemen zijn meestal laagspanningsverwarmingsmatten (via transformatoren) die kunnen worden geïnstalleerd om een groot oppervlak binnen muren, plafonds en vloeren te bestrijken.

Deze verwarmingssystemen bereiken een maximale oppervlaktetemperatuur van 40°C en zijn gewoonlijk veel koeler wanneer ze eenmaal bedekt zijn met pleisterwerk, tapijt, verf enz. Om de hieronder uiteengezette redenen vertonen deze systemen gewoonlijk een relatief laag percentage stralingswarmte (infrarood), waarbij de meeste warmte-energie in de vorm van convectie en geleiding aanwezig is. Het is daarom misleidend om deze systemen als “infrarood”- of “stralings”-verwarmingssystemen te bestempelen en zij kunnen volgens de Britse en internationale elektrotechnische normen niet als stralings(infrarood)verwarmingssystemen worden geclassificeerd.

Om stralingswarmte (infrarood) te hebben, moet er een duidelijk temperatuurverschil zijn tussen het verwarmingselement en de dingen die het probeert te verwarmen. Het volgende diagram toont het verschil in uitgestraalde energie tussen 3 voorwerpen: één bij 25°C (ongeveer de oppervlaktetemperatuur van de menselijke huid); 50°C (d.w.z. een radiator van de centrale verwarming) en één bij 100°C (d.w.z. een infrarood verwarmingspaneel).

Planck energieverdeling bij 25, 50 en 100C

Uit het diagram blijkt dat de warmtestraling tussen iets van 50°C en iets van 25°C zeer gering is: ongeveer 0,2 watt per meter. Dit is nauwelijks waarneembaar op de huid als stralingswarmte en u kunt dit gemakkelijk zelf testen door uw blote arm steeds dichter bij een radiator van de centrale verwarming te houden totdat u de warmte kunt voelen (u moet het bijna aanraken).

Vergelijk dit met een infraroodpaneel van 100°C en een voorwerp van 25°C waar de warmteoverdracht ongeveer 1 watt per meter bedraagt en gemakkelijk waarneembaar is op de huid tot op een paar meter afstand van het paneel.

Bij 40°C en slechts 0,004 watt per cm2 zijn de uitstralende IR eigenschappen van “Infrarood Behang” verwaarloosbaar. Het enige wat het behang doet, is de snelheid van het warmteverlies door geleiding van de muren en plafonds vertragen (de leveranciers raden u zelfs aan het behang niet op buitenmuren aan te brengen). Anders verwarmt het alleen de lucht in de kamer. Wij verwerpen niet dat dit in zekere zin effectief kan zijn als u er voldoende muren en plafonds mee bedekt. Maar bij 40°C en 0,004w/cm2 kan Elektrisch Infrarood Behang niet beweren stralend (of Infrarood) te zijn en aanspraak maken op de voordelen die infraroodverwarming heeft ten opzichte van convectie.

De internationale (IEC) norm voor de prestaties van huishoudelijke radiatoren beschouwt verwarmd behang (of elke andere verwarming bij of onder 40°C) als niet in aanmerking komend voor de beoordeling van stralingsprestaties. Dit is om de hierboven beschreven redenen, die duidelijk uit het diagram blijken: het aandeel van de stralingswarmte in het totale stroomverbruik is te gering om de verwarmers als stralend (in tegenstelling tot convectief of geleidend) te kunnen bestempelen.

IG Infrared https://www.ig-infrared.com/en/home.html is de handelsvereniging van infraroodfabrikanten in de EU en definieert infraroodverwarmers als “infraroodverwarmers” waarvoor een minimum oppervlaktetemperatuur van 75°C en een minimum wattendekking over het paneeloppervlak van 0,09w/cm2 vereist is (behang wattendekking is 0,004w/cm2).

Een aantal klanten die dit type verwarming hebben geïnstalleerd, zeiden dat het niet aan de verwachtingen voldeed en zijn overgestapt op onze infrarood verwarmingspanelen.

2023-03-13T13:24:00+01:00