De impact van COVID-19 op het verwarmen van commerciële gebouwen.

Richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie * en van de Federatie van Europese verenigingen voor verwarming, ventilatie en airconditioning (REHVA) ** bevelen aan dat werkplekken goed met verse buitenlucht worden geventileerd om het risico op overdracht van COVID-19 via de lucht te verminderen. In gebouwen zonder mechanische ventilatiesystemen raadt deze directieve aan om waar mogelijk ramen te openen, zelfs wanneer dit thermisch ongemak veroorzaakt.

Matthew Dodds, directeur van de commerciële afdeling van Herschel, merkte op: “Naarmate we de lockdown versoepelen, zullen degenen die verantwoordelijk zijn voor kantoren, scholen, winkels, sportlokalen, restaurants en publieke gebouwen zorgvuldig moeten nadenken over het risico dat het coronavirus zich via de lucht verspreidt en het openen van ramen in gebouwen zonder een mechanisch ventilatiesysteem moeten aanmoedigen of zelfs verplichten. Op warme zomerdagen is het onwaarschijnlijk dat dit een probleem zal zijn, maar op koudere dagen als we de herfst en winter ingaan zal dit veel minder evident voor ons comfort zijn. ”

open ramen en covid 19Infrarood (stralings)warmte is de enige haalbare manier om mensen in gebouwen waar open ramen de enige vorm van ventilatie zijn warm te houden omdat stralingswarmte de mensen, de kamer en de inhoud direct verwarmt zonder eerst de lucht te verwarmen. Omgekeerd is verwarming op basis van convectie in hoge mate ineffectief om mensen in dergelijke omstandigheden warm te houden omdat de geproduceerde warme lucht door de open ramen zal ontsnappen en mensen in de ruimte koud blijven. Daarom kan convectieverwarming niet worden gebruikt om mensen buiten te verwarmen.

Daar de Herschel verwarmingen de oppervlakken in de ruimte direct verwarmen is er een potentieel bijkomend voordeel. Het is immers onwaarschijnlijk dat het coronavirus op een warmer oppervlak even lang als op een kouder oppervlak zou overleven (studies hebben aangetoond dat Covid-19 sneller afsterft als de temperatuur stijgt).

Het open zetten van ramen zal  in een veel hoger energieverbruik voor verwarming resulteren en gaat in tegen de klimaatdoelstellingen om het energieverbruik te minimaliseren. Onze thermostatische regelingen hebben allemaal  de “open-raam detectie” functie als onderdeel van Eco Design Energy Saving Regulations.

Gebruikers moeten deze functie tijdelijk uitschakelen wanneer onze verwarmingen met deze controllers bediend worden terwijl de ramen open staan.

* WHO-document “Getting workplaces ready for COVID-19”; ** REHVA COVID-19-richtlijn 3 april 2020

Geplaatst op Geef een reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *