Klantenservice FAQ's Welke spatbescherming heb ik nodig in een badkamer?

Welke spatbescherming heb ik nodig in een badkamer?

Elektrische veiligheid in badkamers is verdeeld in vier zones.

In Zone ‘0’ die aangeeft dat het zich in de gootsteenkom, badkuip of douchekom bevindt, moet elk elektrisch apparaat IP67 (volledige onderdompeling mogelijk) en laagspanning zijn.

Zone 1 is de spatzone boven een bad of binnen een douchewand en strekt zich uit van de vloer tot 2,25 m langs de muren. Voor een douche wordt deze zone bepaald door de douchecabine, maar voor een natte ruimte (geen douchecabine en geen voetenkom) strekt deze zone zich 1,2 m uit aan beide zijden van de douchebron en 2,25 m naar boven vanaf de vloer. Elk elektrisch apparaat dat in deze zone wordt gebruikt, moet een RCD-beveiliging van 3 ma op het circuit hebben en IP65 of hoger wordt aanbevolen. Merk echter op dat de ruimte boven 2,25 m “Geen zone” is en dat daarom een ​​IP44 infrarood paneelverwarming boven deze zones kan worden geplaatst, b.v. aan het plafond zolang dit meer is dan 2,25 m van de vloer boven een Zone 1.

Zone 2 is een veilige zone van 60 cm buiten Zone 1 waarop de IP44 minimumregel van toepassing is.

“No Zone” is een ander gebied waarop theoretisch geen bescherming tegen binnendringen nodig is.

Alle elektrische apparaten in een badkamer moeten worden beschermd met een aardlekschakelaar van 30 ma (aardlekschakelaar).

Dit betekent dat elke Herschel-paneelverwarming boven zone 1 kan worden geïnstalleerd en binnen zone 2 of “geen zone” kan worden geïnstalleerd). Als u een Advantage- of Aspect-ruimteverwarmingstoestel wilt installeren, vraag dan advies aan uw Herschel-installateur, aangezien IP-classificaties variëren.

2016-09-26T21:32:14+02:00