Wat betekent Lot 20 ? Herschel legt uit hoe te voldoen en waarom dit essentieel is om de energie-efficiëntie voor de klant te verbeteren.

Wat is Lot 20 en hoe eraan voldoen?

Herschel Infrarood legt uit hoe de nieuwe EU Ecodesign wetgeving elektrisch verwarmen beïnvloedt.
Effectief vanaf 1 januari 2018, zal de nieuwe EU wetgeving 2015/1188 (ook Lot 20 genoemd) de grootste schok ooit in de elektrische verwarmingsbranche teweeg brengen. Heaters die hieraan niet beantwoorden, zullen niet in EU lidstaten geleverd of geïnstalleerd mogen worden. Het is dus van vitaal belang voor verdelers en installateurs om van deze nieuwe wetgeving op de hoogte te zijn.

Achtergrond

De EU commissie heeft gedurende een aantal jaren erkend dat locale verwarming van ruimtes een hoog aandeel energieverbruik vertegenwoordigt en daarom een sleutelgebied voor het reduceren van co2-uitstoot is.  De nieuwe wetgeving is ontworpen om het energieverbruik te verminderen. Voor elektrische verwarmingen van ruimtes zal dit bereikt worden door hun gebruik enkel in combinatie met geavanceerde besturingssystemen, die hun effectief gebruik verbeteren en energieverspilling tot een minimum beperken, toe te laten.

Gevolgen voor de elektrische verwarmingsmarkt

Verdelers en installateurs van elektrische verwarmingstoestellen zullen moeten verzekeren dat de toestellen die ze verkopen, vanaf 1 januari 2018 aan Lot 20 beantwoorden. Dit is een gecompliceerde materie en  het is hoogst waarschijnlijk dat vele verwarmingsmerken niet in staat zullen zijn om aan deze eisen te voldoen. Het is dus van essentieel belang om bij de producent te checken of een bepaald model heater conform is, alvorens het te verkopen of installeren.

Zal Herschel Infrared hieraan voldoen ?

Herschel verwelkomt de nieuwe wetgeving als een katalysator om efficiëntere producten op de markt te brengen. Paul Morey, CEO van Herschel, licht toe : “Wij hebben altijd de bediening van onze verwarmingssystemen d.m.v. programmeerbare besturingen gepromoot, daar dit een heel efficiënte manier van verwarmen is. Dit is de basis van Lot 20, die ervoor zal zorgen dat alle producenten hun besturingssystemen zullen moeten updaten om aldus hun heaters efficiënter te laten werken. Lot 20 laat het gebruik van geïntegreerde bedieningen in het toestel zelf of als onderdeel van het product toe. Wij voorzien geen sensoren of bedieningen in onze heaters omdat we ervan overtuigd zijn dat een effectieve meting van een ruimtetemperatuur met een in het toestel geïntegreerde temperatuursensor minder accuraat is. De sensor wordt dan teveel door de warmte-ontwikkeling van de heater zelf beïnvloed en de foutenmarge is te hoog.  De meeste heaters, inclusief marktleidende accumulatieverwarmingen, hebben ingebouwde besturingssystemen en functioneren op een stand-alone basis. Het gebrek aan een centraal controlesysteem betekent minder precisie bij het meten van de ruimtetemperatuur en een heel gedoe om ze te veranderen. Indien U bv. op vakantie vertrekt en de heaters lager wil zetten, dan moet U dat apart op elke heater doen.

Herschel heeft een andere visie en kan met zijn speciaal ontwikkeld IQ systeem naar behoefte elke heater individueel bedienen. De centrale WH1 unit beheert de temperatuur in zones of ruimtes binnen de eigendom door het gebruik van zijn gesofisticeerde en gebruiksvriendelijke zeven dagen timer, waarbij individuele heaters via de draadloze R1 ontvanger aan- of uitgeschakeld worden. De ontvanger meet constant de ruimtetemperatuur, die teruggekoppeld wordt naar en gestuurd wordt door de centrale unit. De ontvanger heeft ook een open raam detectie en een boost functie ( door Lot 20 als “beperking van de inschakelduur” gedefinieerd ). De WH1 is eveneens speciaal ontwikkeld om Herschel’s adaptieve startfunctie te gebruiken, i.e. het systeem zal precies anticiperen op de vereiste starttijd van de heater(s) binnen de zone of ruimte om aldus de ingestelde temperatuur te bereiken. Deze functie is bijzonder nuttig in het Europees wisselvallig klimaat.

Van zodra de wetgeving van kracht is, zal Herschel haar infraroodpanelen en IQ besturingen als een conforme productcombinatie leveren. Herschel benadrukt dat deze IQ functies niet enkel de productset aan Lot 20 laten beantwoorden, maar ook de beste in hun soort zijn. Nog volgens Morey : “Wij zijn ervan overtuigd dat de combinatie van onze heaters en het IQ controlesysteem ruim voldoet aan de Lot 20 vereisten en bovendien enorm gebruiksvriendelijk, kosteneffectief, makkelijk te installeren en discreet is. Onze heaters zijn van nature uit energie-efficiënter omdat we de thermische massa van het gebouw en niet de lucht verwarmen. Het implementeren van Herschel iQ controlesystemen verhoogt niet alleen de efficiëntie, hetgeen de doelstelling van Lot 20 is, maar ook het voor de eindgebruiker misschien nog belangrijkere comfortniveau. We twijfelen er niet aan dat efficiënte elektrische verwarmingssystemen de toekomstige norm worden en wij met onze Herschel heaters en bijhorende iQ systemen hierin voorop zullen lopen. Wij geloven sterk dat zuinige elektrische verwarming gecombineerd met hernieuwbare, zuivere energie-opwekking op lange termijn de enige duurzame en compleet co2-vrije vorm van verwarmen is”.

Bezoek de Herschel website voor meer details over de iQ regeloplossingen.

Voetnoot : Herschel infraroodverwarmingen in combinatie met ofwel het iQ T1 single-zone starterspakket of de WH1 centrale bedieneenheid zijn volledig conform EC directieve 2009/125/EC voor Ecodesign van locale ruimteverwarmingen.

Geplaatst op Geef een reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *