Als gebouwen konden praten, zouden ze om infrarood vragen

Vochtige huizen vormen een gevaar voor de gezondheid

Oude, ongeïsoleerde woningen zijn vaak vochtig, koud en beschimmeld, wat bijdraagt aan een slechte gezondheid. Zelfs een nieuwe behuizing door luchtdichtheid en met weinig natuurlijke luchtstroom kan als gevolg daarvan vochtproblemen hebben die schimmel en schimmels veroorzaken.

Vochtige huizen zijn in verband gebracht met een verhoogde incidentie van luchtwegaandoeningen.

Vocht in gebouwen beschadigt de materialen en het decor

Vocht in gebouwen beschadigt metselwerk, veroorzaakt zout vocht in metselwerk en rot en roest in hout en metalen onderdelen. Vocht in stoffen en decoratie veroorzaakt schimmel en afbladderen van behang en afbladderende verf.

Vochtige huizen kosten meer voor verwarming

Vocht in een gebouw verergert in feite het warmteverlies. Het vormt een eerste belemmering voor warmteabsorptie door andere materialen (door de warmte zelf op te nemen) en leidt via geleiding (bijv. Nat metselwerk) de warmte weg van oppervlakken en objecten.

 

Het goede nieuws is dat infraroodverwarming het vocht- en inefficiëntieprobleem kan oplossen.

Vermindering van condensatie

Convectieverwarming werkt door de lucht rond de kachel te verwarmen, wat zorgt voor
convectiestromen die de warmte door de kamer dragen. Warme lucht heeft een hoge capaciteit om vocht vast te houden en wanneer het een koud oppervlak ontmoet, zal er condensatie optreden. Dit vergroot de kans op schimmel, houtrot en zout vochtige of schilferende lak.

Infrarood verwarmt daarentegen de oppervlakken van objecten zonder de lucht te verwarmen. De relatieve vochtigheid in de lucht blijft laag en wanneer de lucht een warm oppervlak ontmoet, treedt er geen condensatie op.

Dit is een van de belangrijkste voordelen voor gebouwen met infraroodverwarming. Om soortgelijke redenen zijn onze kachels ook bijzonder geschikt voor gebruik in badkamers, onze spiegel- en glazen handdoekrailverwarmers verwarmen de badkamer en verminderen de kans op vocht en schimmel.

Condensation forming on a window

Reductie van bestaande vochtigheid

Water absorbeert warmte specifiek goed bij 3 micron en lager, dat is het bereik waarop Herschel verre infraroodstralers werken. Het infrarood van de kachel begint het metselwerk van een gebouw te verwarmen. Wanneer metselwerk vochtig is, absorbeert en verspreidt het slecht infrarood en moet de luchtcirculatie worden aangemoedigd om de verdampte waterdamp te verwijderen. Naarmate het metselwerk uitdroogt, verbetert ook de thermische reflectiviteit van de kamer. Dit komt omdat water in vochtig metselwerk aanvankelijk de warmte absorbeert en de warmte niet terug in de kamer afgeeft, terwijl droog metselwerk weer goed uitstraalt.

Onze infraroodstralers helpen muren en gips te drogen en conserveren schilderijen en stoffen, wat het bijzonder nuttig maakt voor het behoud van historische gebouwen.

Infraroodstralers zoals het Herschel Advantage-assortiment kunnen ook worden gebruikt voor recuperatiedoeleinden. Verre infrarood wordt na verloop van tijd beter opgenomen door het natte metselwerk en droogt van binnenuit. Hetere kachels zoals kwarts- en gasblazers zijn minder efficiënte drogers, omdat hun hardere hitte het oppervlak van de muur in een flits droogt, waardoor een ‘huid’ ontstaat waaronder waterdampbellen ontstaan, waardoor blaasvorming op het oppervlak van het metselwerk ontstaat.

Bekijk onze verklarende video

Op deze pagina kunt u onze verklarende video over infraroodwarmte bekijken.