Als gebouwen konden praten, zouden ze om infrarood vragen

Vochtige huizen vormen een gevaar voor de gezondheid

Oude, ongeïsoleerde woningen zijn vaak vochtig, koud en beschimmeld, wat bijdraagt aan een slechte gezondheid. Zelfs een nieuwe woning kan door luchtdichtheid en weinig natuurlijke luchtstroom vochtproblemen hebben die schimmel en fungi veroorzaken.

Vochtige huizen zijn in verband gebracht met een verhoogde incidentie van luchtwegaandoeningen.

Vocht in gebouwen beschadigt de materialen en het decor

Vocht in gebouwen beschadigt metselwerk, veroorzaakt zout vocht in metselwerk en rot en roest in hout en metalen onderdelen. Vocht in stoffen en decoratie veroorzaakt schimmel en afbladderen van behang en afbladderende verf.

Vochtige huizen kosten meer voor verwarming

Vocht in een gebouw verergert in feite het warmteverlies. Het vormt een eerste belemmering voor warmteabsorptie door andere materialen (door de warmte zelf op te nemen) en leidt via geleiding (bijv. nat metselwerk) de warmte weg van oppervlakken en objecten.

 

Het goede nieuws is dat infraroodverwarming het vocht- en inefficiëntieprobleem kan oplossen.

Vermindering van condensatie

Convectieverwarming werkt door de lucht rond de radiator te verwarmen, wat zorgt voor
convectiestromen die de warmte door de kamer dragen. Warme lucht heeft een hoge capaciteit om vocht vast te houden en wanneer ze een koud oppervlak ontmoet, zal er condensatie optreden. Dit vergroot de kans op schimmel, houtrot en zoutvocht of schilferende lak.

Infrarood verwarmt daarentegen de oppervlakken van objecten zonder de lucht te verwarmen. De relatieve vochtigheid in de lucht blijft laag en wanneer de lucht een warm oppervlak ontmoet, treedt er geen condensatie op.

Dit is een van de belangrijkste voordelen voor gebouwen met infraroodverwarming. Om soortgelijke redenen zijn onze verwarmingen ook bijzonder geschikt voor gebruik in badkamers. Onze spiegels en glazen handdoekverwarmers verwarmen de badkamer (bij) en verminderen de kans op vocht en schimmel.

Condensation forming on a window

Reductie van bestaande vochtigheid

Water absorbeert warmte specifiek goed bij 3 micron en honger, het bereik waarin Herschel langgolvige infraroodstralers werken. Het infrarood van de verwarming begint het metselwerk van een gebouw te verwarmen. Wanneer metselwerk vochtig is, absorbeert en verspreidt het infrarood slecht en moet de luchtcirculatie worden ingezet om de verdampte waterdamp te verwijderen. Naarmate het metselwerk uitdroogt, verbetert ook de thermische reflectiviteit van de kamer. Dit komt omdat water in vochtig metselwerk aanvankelijk de warmte absorbeert en de warmte niet terug in de kamer afgeeft, terwijl droog metselwerk weer goed warmte uitstraalt.

Onze infraroodverwarmingen helpen muren en gips te drogen en conserveren schilderijen en stoffen, wat ze bijzonder nuttig maakt voor het behoud van historische gebouwen.

Infraroodstralers zoals het Herschel Advantage-assortiment kunnen ook worden gebruikt voor droogdoeleinden. Het langgolvige infrarood wordt na verloop van tijd beter opgenomen door het natte metselwerk en droogt van binnenuit. Heaters met hogere temperaturen zoals kwarts- en gasblazers zijn minder efficiënte drogers, omdat hun hardere hitte het oppervlak van de muur zeer snel droogt, waardoor een ‘huid’ ontstaat. Hieronder ontstaan waterdampbellen, waardoor blaasvorming op het oppervlak van het metselwerk ontstaat.

Bekijk onze verklarende video

Op deze pagina kunt u onze verklarende video over infraroodwarmte bekijken.